آیتالله العظمی جوادی آملی در این نشست با اشاره به نوع نگاه انسان معمولی و عارف به مرآت که دیدن صورت و دیدن صاحب صورت است، بیان کرد: براساس فرمایش امام کاظم(ع) به شاگردش هشام، انسانها نیرویی دارند که حقایق را با آن میبینند و با نیرویی دیگر در مسیر سیر و سلوک حرکت میکنند.
وی افزود: باید تلاش کرد تا این نور درونی خاموش نشود. چرا که برخی رفتارها و کردارها جلوی نور را میگیرد.جنگ و ستیز میان عقل و هوس انسانهای معمولی از نوع جهاد اوسط است.
این مرجع تقلید یادآور شد: جهاد اکبری که بزرگان از آن یاد میکنند، مربوط به انسانهای عارف و زاهدی است که با دیدنها درگیرند. یعنی عقل آنان به سبب مفهوم با هوس نمیجنگد. بلکه به خاطر معلوم و دیدن جهاد میکند.
آیتالله العظمی جوادی آملی بیان کرد: طلاب حوزههای علمیه با مفهوم سرو کار دارند و موظفند که این مفهومها را با نور همراه کنند تا از فهم به دیدن هجرت کنند.
وی در ادامه به سرگرم شدن طلاب به مفهوم و رها کردن معلوم اشاره کرد و گفت: آنان که دنبال مفهوم هستند کمتر به مقصد میرسند، ولی آنان که به مقصد میرسند، کسانی هستند که به دنبال معلومات هستند.
این مرجع تقلید بیان کرد: آنچه که طلاب علوم دینی در حوزهها میآموزند، باید با علم صاحب جهان که خود در وجود انسانها قرار داده، همخوانی داشته باشد تا به مقصد کمال حقیقی برسند.
وی افزود: باید همه بدانیم که اگر خود را از ظلمتها نجات دهیم و مسیر نور را با معلومها نگهداریم، راه میان خلق با خدا طولانی نیست.