در این نشست حجتالاسلام محمد حقشناس، استاد حوزه با استناد به حدیث امام صادق(ع) انواع ارتباط و تعامل را برشمرد و گفت: معامله با خدا، معامله با نفس، معامله با مردم و معامله دنیا از چهار نوع ارتباط و تعامل انسان ها محسوب میشود.
وی با بیان اینکه این چهار نوع ارتباط و تعامل هر کدام هفت وظیفه مهم را در بر دارد، افزود: به طور کلی چهار نوع ارتباط و تعامل منجر به عبودیت و بندگی میشود.
استاد حوزه معامله با خدا را ادای حق و شکر نعمت برشمرد و اظهار کرد: در ادای حق چیزی که نمیدانیم بر زبان نیاوریم، از این رو چون طلاب علوم دینی هستیم، هر کسی هر چیزی از یک طلبه بشنود به حساب خداوند میگذارد و بر طلاب واجب است که حدود خدا را رعایت کنند.
حجتالاسلام حقشناس از دیگر موارد معامله با خدا را صبر بر بلا و مصیبت، رضا به قدر الهی و شوق به لقای خداوند برشمرد و ادامه داد: شوق به خداوند را از طریق دقت و توجه به ادای مهمترین فریضه الهی یعنی نماز میفهمیم که آیا در این وقت توجه کافی به خداوند مبذول میداریم یا نه؟
وی با بیان اینکه هر چه توجه به نماز بیشتر باشد، شوق به خداوند نیز بیشتر می شود، گفت: با نماز میتوان بسیار سریع و بهتر به خداوند نزدیک شد.
استاد حوزه وظیفه آخر معامله با خدا را تعظیم حرمت خداوند دانست و تصریح کرد: در حدیثی امام باقر(ع) میفرمایند: اول خدا را با عظمت یاد کن، سپس از خداوند حاجت بخواهید که این یکی از شرایط استجابت دعا است.
وی جهد، خوف، تحمل اذیت، طلب صدق، ریاضت و اخلاص برای خدا را از مصادیق ارتباط با نفس برشمرد و افزود: قلب حرم خداست و در حرم خدا نباید بیگانه را راه دهیم./111/