در بازدید کتابداران مدارس علمیه خواهران تهران از مرکز دایرة المعارف اسلامی عنوان شد؛

در برخی منابع دیجیتال، کتاب‌ها را تقطیع می‌کنند

شناسه خبر : 22041

1394/09/17

تعداد بازدید : 297

در برخی منابع دیجیتال، کتاب‌ها را تقطیع می‌کنند
عضو شورای عالی مرکز دایرة المعارف در بازدید کتابداران مدارس علمیه خواهران استان تهران از این مرکز گفت: برخی از ارائه کنندگان کتاب‌های دیجیتال به صورت گزینشی عمل می‌کنند؛ بدین معنا که کتاب را تقطیع می‌کنند و صرفاً بخشی از کتاب به جای اصل کتاب در نرم افزار قرار می‌گیرد.

در این بازدید که به همت معاونت پژوهش حوزه علمیه خواهران استان تهران و با حضور بیش از 40 نفر از کتابداران برگزار شد، آن‌ها از بخش‌های مختلف مرکز دایرة المعارف بزرگ اسلامی از قبیل کتابخانه، بخش مقالات و نشریات، صحافی و مرمت بازدید کردند.

همچنین در این بازدید پاکتچی، عضو شورای عالی مرکز دایرة المعارف اسلامی در نشست تخصصی با کتابداران به «آسیب شناسی کتب دیجیتال» پرداخت و گفت: امروزه میزان مراجعه پژوهشگران به منابع دیجیتال بیش از منابع مکتوب است و این امر با توجه به ضعف برخی منابع دیجیتال آسیبی جدی بر اثر پژوهشی وارد می‌کند.

وی در ادامه با ذکر نمونه‌های فراوانی از اشکالات نرم افزارهای موجود در بازار دیجیتال به تشریح ضعف‌های آنها پرداخت و بیان کرد: برخی از آن‌ها به صورت گزینشی عمل می‌کنند؛ بدین معنا که کتاب را تقطیع می‌کنند و صرفاً بخشی از کتاب به جای اصل کتاب در نرم افزار قرار می‌گیرد. همچنین گاهی در نرم افزارها از چاپ‌های نامعتبر یا نامناسب کتب استفاده می‌شود.

این پژوهشگر مرکز دایرة المعارف اسلامی با تشریح مثال‌هایی تصریح کرد: گاهی ناشران مختلفی به نشر یک کتاب می‌پردازند، ولی برخی ناشران با نگاهی عالمانه و برگرفته از نسخه اصلی کتاب به چاپ کتاب و تصحیح متن آن می‌پردازند و برخی ناشران صرفاً از روی نسخ قدیمی و گاه دارای اشکال، کتاب را چاپ می‌کنند.

پاکتچی با اشاره به اهمیت کتاب شناسی در حرفه کتابداری اظهار کرد: کتابداران با مراجعه به کتابخانه‌های مختلف و نیز اطلاع از چاپ‌های قدیم و جدید یک اثر و به ویژه توجه به مقدمه محقق و مؤلف می‌توانند در زمینه کتاب شناسی به تبحر لازم دست یابند و در هنگام خرید کتاب برای کتابخانه‌های ذیربط خود، بودجه محدودی را که در اختیار دارند، صرف خرید کتبی کنند که چاپ آن‌ها معتبرتر است./112/