حجتالاسلام صادق سلیمانی به عنوان استاد ارائه کننده بحث گفت: در هر کشوری برای اداره امور جامعه تشکیل حکومت ضروری بوده و هزینه گرداندن این حکومت بر عهده مردم آن جامعه است.
وی افزود: در دین اسلام برای این امر مواردی چون انفال را به حکومت واگذار کرده و همچنین الزاماتی چون پرداخت زکات و خمس را معین کرده است تا هر فرد مسلمان در اداره جامعه خود سهیم باشد. ولی در برخی موارد این دریافتها کفاف اداره حکومت را نمیکند و حاکم مردم را ملزم به پرداخت مالیات میکند.
فاطمه ذکریایی نیز به عنوان استاد منتقد اظهار کرد: وقتی در دین اسلام الزاماتی چون پرداخت کفارات، زکات و خمس وجود دارد؛ چه جوازی برای دریافت مالیات وجود دارد؟ یا منابع طبیعی هر کشوری سرمایه آن کشور محسوب میشود، چرا از مردم هم باید در اداره جامعه سرمایهگذاری کرد؟ یا اینکه حال این مردم که مالیات باید بپردازند چرا باز برای دریافت خمس نیز ملزم میشوند؟
خانم سمیه نوروزپور به عنوان استاد داور نیز در جمعبندی مطالب بیان کرد: پرداخت مالیات در جامعه کنونی ضروری است؛ زیرا وجوهات شرعی به صورت کامل از طرف تمام مردم پرداخت نمیشود و این مبالغ کم کفاف مدیریت کشور و رفع احتیاجات جامعه را نمیکند.
وی ادامه داد: همچنین سرمایههای ملی نیز در حال حاضر منبع اصلی اداره جامعه هستند و مالیات سهم کوچکی از این مهم را اداره میکند. اگر پرداخت وجوهات به طور کامل صورت بگیرد و یا مالیات هم به صورت عادلانه پرداخت شود در کنار این سرمایهها، جامعه در رفاه بیشتری همراه با پیشرفت وسیعتری اداره میشود./112/