در گفت‌وگو با مدیرکل امور مالی معاونت اداری ـ مالی حوزه‌های علمیه خواهران بررسی شد

نگاهی به فعالیت‌ها و چشم‌اندازهای معاونت/ موفقیت سازمانی لزوماً افزایش بودجه نیست، بلکه درون سازمان نهفته است

شناسه خبر : 27366

1395/03/01

تعداد بازدید : 526

نگاهی به فعالیت‌ها و چشم‌اندازهای معاونت/ موفقیت سازمانی لزوماً افزایش بودجه نیست، بلکه درون سازمان نهفته است
مدیرکل امور مالی معاونت اداری ـ مالی حوزه‌های علمیه خواهران گفت: در حوزه‌های سازمانی و اداری مالی اهرم اساسی موفقیت سازمانی را لزوماً در افزایش بودجه، ساختار سازمانی، تشکیلات، ساختمان‌ها و... نمی‌بینم، فکر می‌کنم موفقیت در درون خود سازمان نهفته است. حتی رسیدن به نتایج مطلوب هم نمی‌تواند واقعا نشانه موفقیت باشد.

به گزارش پایگاه خبری ـ اطلاع‌رسانی حوزه‌های علمیه خواهران، «آقای محمد استاد جعفری» در سمت امین مالی و مدیرکل امور مالی معاونت اداری مالی حوزه‌های علمیه خواهران مشغول به فعالیت است که این بهانه‌ای شد با وی گفت‌وگویی در زمینه بررسی عملکرد این معاونت داشته باشیم.
علاقه‌مندان در ادامه متن این گفت‌وگو را ملاحظه می‌کنید؛
پرسش: دوران مدیریت مالی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران از گذشته تا به امروز چگونه بوده است؟
مجموعه مالی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران از ابتدای تأسیس مرکز تا به امروز، چند مرحله شکلی و محتوایی را به خود دیده است. تا پیش از سال 1382 مجموعه مالی تحت مدیریت ذی‌حسابی مستقیم سازمان اقتصاد و دارایی بر اساس حداقل‌های نظام حسابداری دولتی اداره می‌شد.
از سال 1383 تا حدود سال 1386 تحت مدیریت ذیحساب داخلی و بر مبنای همان حسابداری دولتی بود. ولی از سال 1387 با ورود نرم افزارهای جدید مالی به مرکز، فضای جدیدی در حوزه‌ی فرآیندهای مالی ایجاد شد. در همان سال‌های مدیریت مالی با همکاری دفتر فناوری اطلاعات، تولید سامانه‌های مالی بومی مدارس علمیه را شروع کردند.
سال‌های 89 و 90 اولین نسخه آئین نامه‌های مالی و معاملات برای حوزه علمیه تدوین و تصویب شد که این موضوع تغییرات زیادی را در فرآیندهای مالی حوزه ایجاد کرد. همچنین نخستین نسخه سامانه مالی ریحان (تولید شده توسط مرکز) در مدارس علمیه نصب و شروع به کار کرد. سال‌های 90 و 91 با ایجاد مدیریت‌های استانی مجدداً نظام مالی حوزه دچار تغییرات زیادی شد.
سال 93 اولین اقدامات برای استانداردسازی فرآیندهای مالی در حوزه ستادی انجام شد و سال 94 نیز مطالعات پیرامون جوانب پیاده سازی حسابداری تعهدی در حوزه صورت گرفت. در همه این سال‌ها، مجموعه مدیریت مالی یکی از مجموعه‌های رو به رشد بوده، در هر سال نوآوری‌هایی را در جهت افزایش انضباط و پاسخگویی و البته در عین افزایش سهولت انجام کارها ایجاد کرده است.
پرسش: برنامه‌های مدیریت مالی مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه خواهران برای سال 1395 چیست؟
در راستای برنامه پنج ساله، مهم‌ترین برنامه‌های مدیریت مالی مرکز در سال 1395، طراحی و پیاده سازی مقدمات نظام نوین مالی منطبق بر استانداردهای روز کشور و متناسب با اقتضائات حوزه علمیه است. در این نظام ما به دنبال ارائه یک الگو و مدل مالی برای اداره حوزه علمیه هستیم، لذا در اولین اقدام، استقرار نظام حسابداری تعهدی بخش عمومی در حوزه‌های علمیه خواهران تا سطح مدیریت‌های استانی را در دستور کار قرار داریم.
برای این منظور نیز نخست، در حوزه پرسنلی و ساختار سازمانی در هر استان یک نفر مسلط به دانش حسابداری مستقر کردیم و در پی ارتقای دانش فنی و حسابداری پرسنل مالی در کلیه سطوح برای نیازهای پیش‌رو هستیم. دوم، در حوزه استانداردسازی فعالیت‌های حسابداری، طبقه‌بندی حساب‌ها و نظام ثبت‌های حسابداری را منطبق بر حسابداری تعهدی بخش عمومی باز تعریف کرده، از ابتدای سال 1395 در همه سطوح اجرا کردیم.
سوم، در حوزه قوانین و مقررات، آئین‌نامه‌های مربوط را متناسب با سیاست‌های جدید مجدداً بازنگری کرده، برای تصویب خواهی به مراجع بالادستی فرستادیم که بعضاً تصویب شده و برخی هم در نوبت طرح در شوراها و کمیته‌های مربوطه است. چهارم، در حوزه نرم افزاری با مشارکت و همکاری بسیار نزدیک مرکز فناوری اطلاعات مرکز در حال انجام تحلیل‌های مورد نیاز برای تغییرات بنیادی نرم افزارهای مالی بومی موجود در مرکز هستیم. إن‌شالله بتوانیم نرم افزاری را طراحی و اجرا کنیم که حداقل تا 10 سال آینده پاسخگوی نیازهای مرکز و واحدهای تابعه باشد.
پنجم، در حوزه فرآیندی در حال مهندسی مجدد فرآیندهای اصلی و فرعی مالی درون بخشی و برون بخشی هستیم که از اواخر تابستان 1395 وارد فاز اجرائی می‌شود. ششم، در حوزه فرهنگ سازمانی که تقریباً سخت‌ترین بخش توسعه‌ی هر سازمان است، با پشتیبانی‌های بسیار خوب مدیریت ارشد مرکز، فعالیت‌هایی از سال گذشته شروع شده، ادامه دارد و نسبتاً موفقیت آمیز بوده است. هفتم، در بخش رصد فعالیت‌های مالی ثبت و شناسایی کامل کلیه مستغلات و اموال حوزه‌های علمیه در کشور را در اولویت قرار دادیم.
پرسش: چه عاملی را سبب موفقیت مجموعه اداری مالی حوزه‌های علمیه خواهران می‌دانید؟
موفقیت حوزه علمیه در گرو پیشرفت در جنبه‌های کمی و کیفی مختلف آموزشی، پژوهشی و فرهنگی است که البته در بستر توسعه فضاهای فیزیکی اتفاق می‌افتد و تخصص و تجربه بنده مربوط به حوزه مالی و اداری است، لذا در بخش‌های محتوایی قاعدتاً نباید نظری داشته باشم. در حوزه‌های سازمانی و اداری مالی اهرم اساسی موفقیت سازمانی را لزوماً در افزایش بودجه و ساختار سازمانی و تشکیلات و ساختمان‌ها و غیره نمی‌بینم، فکر می‌کنم موفقیت در درون خود سازمان نهفته است. حتی رسیدن به نتایج مطلوب هم نمی‌تواند واقعا نشانه موفقیت باشد.
پرسش: منظورتان از موفقیت در درون سازمان نهفته است، چیست؟
فرض کنید شما به جهت برنده شدن در یک قرعه کشی، ناگهان ثروت هنگفتی را بدست می‌آورید، سپس به فکر نحوه استفاده از این ثروت می‌افتید. آیا شما واقعا دارای موفقیت هستید؟ فکر نمی‌کنم. چون شما نمی‌دانید چگونه می‌توان دوباره این ثروت را بدست آورد و یا این ثروت را چگونه می‌توان روز به روز زیاد کرد. آن قرعه کشی تنها یک اتفاق بود و تنها برای یکبار!
در سازمان‌ها نمی‌توان همیشه مراقب کارها بود و اوضاع را سر و سامان داد. باید به دنبال ایجاد توان، مهارت و ظرفیت‌های پایدار و دائمی بود. باید به «الگوهای هدایت‌گر» برسیم. این‌گونه می‌شود که سازمان می‌تواند با مهندسی مجدد لحظه به لحظه زیرساخت‌های خود، قدرت مقابله با چالش و مسائل روز را پیدا کند و در نتیجه موفقیت‌های جدیدی را در عرصه‌های پیش‌رو کسب کنند.
پرسش: در حوزه کاری خود چه اهدافی را دنبال می‌کنید؟
ما همیشه به دنبال ترسیم یک تصویر دقیق و شفاف از حوزه‌های علمیه خواهران بودیم. شفافیت این تصویر باید در مقابل انتظارات حضرت ولی‌عصر(عج) و برای علما، مردم، حاکمیت، طلاب و کارکنان به وضوح مشخص باشد. این چشم انداز مشترک می‌تواند یک احساس پایبندی عمیق در همه گروهایی که عرض کردم ایجاد کند. به هر حال ما باید به وضوح دیده شویم و بگوییم «اینجا هستیم.» وقتی دیده نشویم، پس وجود نداریم، به این ترتیب وقتی ما را ببینند، ما هم قدم‌های بیشتری به عرصه وجود خواهیم گذاشت.