صراط مستقیم به معنای صراط پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) است

شناسه خبر : 88995

1398/11/26

تعداد بازدید : 345

صراط مستقیم به معنای صراط پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) است
وی با طرح این مسئله که تفاوت های بسیار زیادی در دوره امروزه و دوران حضرت زهرا(س) وجود دارد و آیا الگو گرفتن از شخصیت هایی که در آن دوره زندگی می کردند صحیح است یا خیر تصریح کرد: در سوره حمد پیام دقیقی در رابطه میان انسان و خدا در ۴ بخش تنظیم شده است؛ در این آیات صرفاً موضوعات انتزاعی مطرح نیست، بلکه وقتی سخن از صراط است، صراط مستقیم یعنی صراط پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) هم تعیین می‌شود.

به گزارش خبرگزاری کوثر، حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالکریم بهجت‌پور، مدیر حوزه های علمیه خواهران کشور صبح امروزدر نشست علمی «معاصرسازی سیره فاطمی(س)» که به مناسبت بزرگداشت حضرت زهرا(س) در مرکز مدیریت حوزه های علمیه خواهران اظهار داشت: دانشنامه فرهنگ فاطمی شامل ۱۱۷ مقاله علمی با حضور صاحبنظران فاضل در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تألیف شده است که  عرصه های جدیدی از دانش را در زمینه فرهنگ فاطمی بیان می کند.

وی با طرح این مسئله که تفاوت های بسیار زیادی در دوره امروزه و دوران حضرت زهرا(س) وجود دارد و آیا الگو گرفتن از شخصیت هایی که در آن دوره زندگی می کردند صحیح است یا خیر تصریح کرد: در سوره حمد پیام دقیقی در رابطه میان انسان و خدا در ۴ بخش تنظیم شده است؛ در این آیات صرفاً موضوعات انتزاعی مطرح نیست، بلکه وقتی سخن از صراط است، صراط مستقیم یعنی صراط پیامبر و اهل بیت(ع) هم تعیین می‌شود.

مدیر حوزه های علمیه خواهران با بیان اینکه استفاده از الگو و گروه‌های مرجع یکی از راه‌هایی است که قرآن از آن بهره تربیتی زیادی برده است، گفت: قرآن هیچ‌گاه شخصیت قدسی و دست نایافتنی را به عنوان اسوه مطرح نمی‌کند، بلکه جنبه‌های قابل عمل، قابل تکرار و پیروی را الگو قرار داده است؛ در مسئله اسوه قرآن بر روی اشخاص نامدار تأکید نمی‌کند، بلکه به فعل افراد توجه دارد. مثلاً قرآن مادر حضرت موسی را مطرح کرده، ولی اسم او را نیاورده یا از مادر مریم نام می‌برد و نام او را نمی‌آورد یا سخن از «وَجَاءَ مِنْ أَقْصَى الْمَدِينَةِ» و مؤمن آل فرعون است بدون اینکه نام آن‌ها را بفرماید، زیرا قرآن اصراری بر اینکه الگو باید شناخته شده باشد، ندارد.

مدیر حوزه علمیه خواهران با بیان اینکه کتبی در مورد حضرت زهرا به نام اسوه مطرح و نوشته شده که تنها سیره آن حضرت را بیان کرده است، اظهار کرد: این در حالی است که سیره‌ای که با شرایط نو باز طراحی نشود، نمی‌تواند نقش الگویی خود را نشان دهد؛ بنابراین محققان باید در هنگام طراحی این مباحث دقت لازم را به خرج بدهند.

وی افزود: در قرآن مشاهده می‌کنیم که مسائل از حادثه عصری آغاز شده و به برش‌های مرتبط با آن حادثه در گذشته نقبی زده می‌شود؛ یعنی از پدیده‌های عصری به سمت گذشته برویم؛ مثلاً در سوره قلم به عنوان دومین سوره نازله فرموده است: «فاصبر...»؛ یعنی ابتدا پیامبر(ص) را به صبر دعوت کرده و بعد یونس را مثال می‌زند و می‌فرماید که مانند او کم‌صبری نکن؛ یا در سوره مزمل اشاره فرموده که صاحبان قدرت تصور می‌کنند که می‌توانند پیامبر(ص) را نابود کنند، ولی در نهایت به مخالفان پیامبر هشدار می‌دهد که هر قدر قوی باشید از فرعون که قوی‌تر نیستید؛ او سرکشی کرد و ما او را محکم گرفتیم و هر فرد دیگری هم سرکشی کند به سرنوشت او دچار خواهد شد.

بهجت‌پور با بیان نمونه دیگری در سوره «صاد» اظهار کرد: در جریان احزاب، همگی جمع شدند و علیه پیامبر(ص) تصمیماتی گرفتند؛ قرآن به اتحاد دشمنان علیه انبیاء گذشته اشاره فرموده تا دلداری و توصیه به صبر برای پیامبر باشد؛ لذا نام چند تن از انبیاء را آورده و آنان را «اوّاب» معرفی فرموده است، در حالی که شرایط زندگی انبیاء گذشته کاملاً متفاوت از پیامبر اسلام(ص) بوده است، ولی قرآن آن را قابل الگو می‌داند.

 

نسخه قرآن برای مواجهه با مشکلات

نویسنده تفسیر همگام با وحی با بیان اینکه انبیاء وقتی به مشکلاتی برخورد می‌کردند بیش از قبل اهل «اوب» و گریه در محضر خدا می‌شدند، تصریح کرد: امروز می‌بینیم که برخی در برابر فشار از خدا و انقلاب و رهبری می‌برند، در حالی که قرآن فرموده در برابر فشار باید اواب باشید.

وی با بیان اینکه قرآن یک جریان پیوسته و منضبط است و باید غرض سوره را بفهمیم، اظهار کرد: «وَ اذْكُرْ»های متعدد در قرآن برای این است که خدا پیامبر(ص) را به مواردی در گذشته ارجاع می‌دهد که باید از آنان درس گرفت؛ مثلاً یعنی اگر قرار است رحمت پروردگار را به دست آورید، راه همان است که انبیاء در طول تاریخ رفتند.

نویسنده تفسیر همگام با وحی با بیان اینکه ممکن است، مثلاً شرایط ازدواج برای فردی فراهم نشود، ولی مدل اسلامی منطبق بر سیره برخی الگوهای قرآنی می‌تواند برای ما راهکار بدهد، افزود: همچنین اینکه مسئله اشتغال براساس زندگانی آن حضرت چیست؟ موضوع قابل بررسی است، زیرا ایشان فدک را مدیریت کرده و در عین حال آسیب ارتباط با نامحرم رخ نداده است.

 

پرهیز از سیره‌نویسی بسیط

وی افزود: می‌توان خیلی درس‌ها را از برای زندگی‌های مجردانه، عفیفانه و ... از زندگی حضرت بگیریم، بدون اینکه دقیقاً داستان امروز ما همان داستان حضرت باشد؛ زیرا برخی اجتماعی می‌شوند، ولی ارتباط مناسبت با همسرشان بهم نمی‌خورد و دچار نقص در تربیت فرزند می‌شوند.

بهجت‌پور در پایان تصریح کرد: باید از سیره‌نویسی بسیط که مسئله‌ای را حل نمی‌کند تا جای ممکن اجتناب کنیم.